kythera family kythera family
  

Architecture

Photos > Architecture > Design for the courtyard of the Kythera Municipal Library

21236: Photos > Architecture

submitted by Kythera Library on 21.04.2013

Design for the courtyard of the Kythera Municipal Library

Design for the courtyard of the Kythera Municipal Library
Copyright (2013) Kythera Library Group

Kythera Municipal Library, main page

Download a .pdf of the landscaping pal here:

SXOLEIO KONTOLIANIKA.pdf

The courtyard as it exists as of April 2013, is inadequate. The design depicted has been created pro bono by architect Elias Vassiliadis.

Re-design of the Courtyard of the Kythera Municipal Library, Kondelianika


One of the "finishing touches" that needs to be completed is the re-design of the external (back) courtyard. Architect Elias Vassiliadis has very kindly drawn up - free of charge - a plan drawn for the library grounds. The cost estimate for the work is approximately 11,000 euro's. The Library Committee and overseas friends hope to secure the money, fairly quickly, so they can put this work out to tender.

The design is elegant. There will be two alternative specifications for the covered area at the back, (6), one calling for a lightweight wood and bamboo pergola, and the other for a more substantial tiled roof; this will require two alternative cost figures. One substantially higher than the other. In either case, the covered area will be open at the front and sides.

The curved wall (1) will be of roughly dressed stone with a smooth upper surface, 50 cm high, so as to provide extra seating. Between this low wall and the boundary wall will be an area for planting, as will be area (3) alongside the access path.

Area (2), under the pergola and in front of the steps leading up to the library, will be smooth concrete, probably with some stone and terracotta decorative elements. Likewise the approach path, (4).

The main area of the courtyard, (5) will be fine gravel over a base layer of coarse gravel. Not only is this a lot cheaper and more environmentally friendly than concreting everything, it also allows for natural drainage. If, instead, we were to concrete or seal the entire area, we would also have to provide for underground drainage. Insulated electrical outlets and water points will be provided along the perimeter wall.

The Library Committe, and overseas Friends have also asked for estimates for the provision of guttering for the main building, including buried drainage of the runoff.

Leave a comment